ВІТАМИНІЗОВАНІ ЧАЇ, ДЖЕМИ, КАКАО, МЕД ТА ЗГУЩЕНКА В САШЕ

Функціональне харчування. Між їжею і ліками.

Опубліковано: 23.07.2021 Час читання: 495

Прагнення до здорового способу життя набирає силу. Населення високорозвинених індустріальних країн особливо відкрито до всього, що робить людей здоровими.

На цій хвилі харчова індустрія починає переорієнтовуватися на виробництво продуктів харчування з новими якостями, що поліпшують здоров'я. Назва нового шляху: функціональне харчування.

Позитивний вплив на людський організм речовин, що містяться в окремих продуктах харчування, все частіше стає предметом численних досліджень. Науковий прогрес дозволяє легше знаходити зв'язок між біохімічними структурами, які природним чином зустрічаються в продуктах харчування, і їх впливом на здоров'я. Але не тільки успіх в науці і технологіях пробуджують інтерес до створення нових продуктів функціонального харчування. Через зростаючих витрат на медичну допомогу, кожна людина стає все більш зацікавленим в самостійній підтримці здоров'я. У будь-якому віці людям хочеться бути працездатним і в хорошій формі.

Сучасні продукти функціонального харчування повинні не тільки як можна довше зберігатися, але і швидко готуватися і засвоюватися. Одночасно вони повинні або служити збереженню здоров'я, або його відновленню. Отже, увага до здорових продуктів високо, але і плутанини навколо так званої функціональної їжі теж достатньо.

Що таке функціональне харчування?

Під цим поняттям маються на увазі продукти харчування, які за допомогою додавання певних харчових інгредієнтів змінюються таким чином, що вони починають приносити специфічну користь. В Японії, місці народження здорових продуктів харчування, сформувалися такі визначення:

Функціональна їжа це продукти харчування (НЕ капсули, таблетки або порошки), у виробництві яких використані речовини природного походження.

Функціональні продукти харчування можуть і повинні бути частиною щоденного раціону.

Продукти функціонального харчування надають певний вплив на організм, наприклад: покращують функції імунного захисту, попереджають різні захворювання, контролюють фізичні і психічні недуги.

Згідно з доповіддю міністерства охорони здоров'я Японії, в випадках з речовинами, що містяться в продуктах функціонального харчування і несучих користь для здоров'я, мова може йти про ізольованих харчових речовинах, дієтичні добавки або генетично змінених речовинах в продуктах харчування. До складу продуктів функціонального харчування можуть входити: баластні речовини, амінокислоти, пептиди, протеїни, вітаміни, молочнокислі бактерії, жирні ненасичені кислоти, мінерали, життєво важливі речовини з рослин і антиоксиданти.

Корисні речовини з рослин в продуктах функціонального харчування

До цієї групи належать всі хімічні речовини, природним чином зустрічаються в рослинах. Під цим поняттям зібрані біологічно активні речовини, такі, як барвники, антитіла (захисні речовини) проти шкідників і хвороб, а також регулятори росту. Ці рослинні речовини не беруть участь в первинному обміні речовин і не виявляють поживного впливу на організм людини. Однак вони беруть участь в життєво важливих біохімічних процесах, що забезпечують життєдіяльність організму. Групи цих речовин надзвичайно різні за своїм хімічним складом. Вони зустрічаються в малих кількостях, але надають фармакологічний вплив. До оздоровчих ефектів вторинних рослинних речовин відносяться такі дії як антиканцерогенні, антиоксидантні, протизапальні і регулює артеріальний тиск.

молочнокислі бактерії

У супермаркетах, поряд з традиційними йогуртами все частіше зустрічаються йогурти з написом "пробіотик". Різниця полягає в наявності і кількості молочнокислих бактерій. У пробіотичних йогуртах збільшено число живих мікроорганізмів. При цьому зростає шанс, що більша кількість живих мікроорганізмів потрапить в кишечник і надасть позитивні впливи. Група молочних кислот не однорідна за своїми морфологічними ознаками. Більшість використовуваних йогуртових бактеріальних культур -Lactobacillus bulgaricus і Streptococcus thermophilus. Певні пробіотичні культури додатково збагачуються додаванням Lactobacillus acidophilus або casei.

Але не все так оптимістично: деякі молочнокислі бактерії гинуть від молочної кислоти (ними самими і виробленої) ще в баночці. Інші штами досягають товстої кишки, незважаючи на досить кисле середовище в шлунку, на жовчні солі і протеолітичні ензими в тонкій кишці. Передумовою пробиотического дії є проходження живих організмів через шлунок і тонку кишку. У випадках з деякими бактеріями це підтверджено. Але дослідження показують, що проникли в товсту кишку мікроорганізми ненадовго включаються в надзвичайно стабільну екологічну систему кишечника.

Поки ще не з'ясовано, чи зможуть додані ззовні молочнокислі бактерії довгостроково змінювати кишкову флору і яка кількість мікроорганізмів та інобіотіческіх харчових продуктів необхідно для оздоровчого ефекту.

Майбутнє функціонального харчування

Чи має сенс функціональне харчування? Галузь продуктів харчування переживає підйом. Все більше цих нових продуктів функціонального харчування приходять на ринок.

Створення нових харчових продуктів з оздоровчою дією вже далеко просунулася в Азії і США. В Японії, єдиній країні до спеціального закону про функціональне харчування, є, крім іншого, готові супи проти порушень кровопостачання, шоколад проти інфаркту міокарда та пиво проти ураження клітин.

У США також досить поширене функціональне харчування, яке активно рекламується. У Німеччині ж заборонена реклама харчових продуктів лікувального впливу, що гальмує ринок функціональних продуктів харчування.

Таким чином, з точки зору закону багато продуктів функціонального харчування в даний час знаходяться в зоні між ліками і харчовими продуктами. Вони можуть бути віднесені до продуктів харчування, дієтичних продуктів або медикаментів, в залежності від того - які дослідження замовлять виробники функціональних продуктів харчування.

Без сумніву багато речовин, що входять до складу продуктів функціонального харчування дійсно володіють цінними для організму властивостями. Однак виробникам потрібно уважніше ставитися до складу цих продуктів, оскільки між речовинами можуть виникати складні взаємозалежності.

Наприклад: жирні кислоти Омега-3 мають оздоровчі властивості і захищають від серцево-судинних захворювань лише в тому випадку, якщо вони поєднуються з вітаміном Е. В ізольованій формі вони частково втрачають свою ефективність або ж взагалі не засвоюються організмом.

Функціональна їжа не представляє небезпеки для здоров'я, а покликана поліпшити його. Однак необхідно однозначне визначення цього поняття, контроль за безпекою і змістом рекламних гасел. Виробництво продуктів з бажаним впливом не повинно припинятися з самого початку. Небажані розробки повинні своєчасно виявлятися і жорстко регулюватися законодавчо. При таких умовах можна очікувати, що в майбутньому функціональне харчування буде надавати позитивної вплив на все населення.

* Переклад статті з журналу "Life science Technologien", N2, 1999.

Коментарі

Написати коментар